I anledning forrige ukes Antibiotikaresistensuke publiserte CAMRIA-forskerne Nina Langeland og Magne Olav Sydnes en kronikk på forskersonen.no. Blogginnlegget, med tittelen «Kjemikere jobber iherdig med å ta knekken på antibiotikaresistensen», gir verdifull innsikt i antibiotikaresistens sett fra et kjemisk perspektiv.
Forskerne diskuterer hvordan bruken av antibiotika i landbruket i betydelig grad bidrar til resistens, særlig i regioner med høy dyretetthet, utilstrekkelig hygiene og svake reguleringer. Mens Europa har strenge regler, er situasjonen i andre deler av verden, som India og Kina, mindre strengt regulert, noe som forverrer problemet.
Blogginnlegget belyser også innovative strategier for å bekjempe resistens. Ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Bergen samarbeider forskere med CAMRIA for å utvikle lysømfintlige grupper i nye antibiotika. Disse gruppene inaktiverer antibiotikaen når den utsettes for lys, noe som reduserer miljøpåvirkningen. Denne tilnærmingen forkorter tiden hvor bakterier eksponeres for virkestoffene, noe som kan redusere risikoen for resistensutvikling og sikre at antibiotika forblir effektive i behandlingen av syke pasienter.